Naš otisak ostavlja tragove

Svi mi volimo reći da smo ekološki osviješteni, a koliko je istine u tome morat ćemo zaključiti sami. S njom se ne rađamo, ona se uči cijeli život. Sastoji se od naših svakodnevnih odabira koji mogu pomoći očuvanju planeta. Niz malih odluka čini razliku. Kupanje ili tuširanje, vožnja automobilom ili biciklom, recikliranje, štednja vode i struje… sve su to sitnice koje pomažu očuvanju našeg planeta.

Svakim svojim postupkom ostavljamo trag na Zemlji – svoj ekološki otisak i utječemo na klimatske promjene. No, što je to ekološki otisak? Svi ljudski zahtjevi prema ekosustavu Zemlje te naš odnos prema prirodi, mjera koja pokazuje koliko je svakome od nas, pojedinačno, potrebno površine da zadovolji svoje potrebe u hrani, stanovanju, energiji, transportu ili odlaganju otpada. Ekološki otisak predstavlja i kvantitativnu mjeru koja pokazuje koliko države, regije, gradovi, pa i pojedinci stvaraju pritisak i troše planet te koliko taj pritisak prelazi granice održivosti. 

Međunarodna istraživačka organizacija Global Footprint Networkkoja mjeri učinke ekološkog otiska koji ljudi ostavljaju na Zemlji, izračunala je da koristimo resurse kao da živimo na 1,75 planeta, a ne na jednom. Smanjivanjem svog ekološkog otiska, smanjujemo svoj utjecaj na klimu. Lako je reći, a je li lako i postići? Ako malo bolje razmislimo – je. Prije nego bacimo neku stvar i kupimo novu razmislimo možemo li ju popraviti ili upotrijebiti za neku drugu svrhu. Razmišljajmo o godišnjim dobima – zimi ne moramo biti u kući u kratkim rukavima. Prekomjerno zagrijavanje prostorija uzrokuje nepotrebnu potrošnju energije. Slično vrijedi i za ljetno razdoblje! Štedimo vodu! Tuširanjem trošimo znatno manju količinu vode nego kupanjem. Zatvarajmo vodu prilikom sapunanja, pranja zubi i brijanja. Koristimo javni prijevoz, bicikl ili hodajmo umjesto putovanja automobilom. Smanjimo bacanje hrane, upotrebu plastike i plastičnih vrećica, razmislimo o obnovljivim izvorima energije i alternativnim oblicima prijevoza.

U jeku pandemije koronavirusa priroda nam je pokazala da se može oporaviti ako joj pomognemo. Naravno, radi se o drastičnim i trenutnim mjerama, ali učinci su primjetni. Ove promjene korisne su i za okoliš i životinje, ali i za sve nas. Ovo je pravo vrijeme za djelovanja i okretanje tzv. održivoj ekonomiji, imajući na umu trenutne i buduće prirodne resurse.