Radionicom u Krklecovoj završen pilot projekt u Dječjem vrtiću Izvor

Voda nije nepresušan resurs i zbog toga ju je potrebno čuvati. To dobro znaju i djeca iz samoborskog vrtića Izvor. Radionicom u objektu u Krklecovoj ulici završen je pilot projekt edukacije djece predškolskog uzrasta o zaštiti voda. Tijekom 2019. godine održane su četiri radionice u četiri objekta Dječjeg vrtića Izvor, i to povodom Svjetskog dana voda, Dana planeta Zemlje, Svjetskog dana okoliša i Svjetskog dana WC-a.

Samoborski su predškolci iz Dječjeg vrtića Izvor naučili kako voda kruži u prirodi, na koji način oni sami mogu štedjeti vodu, ali i o procesima pročišćavanja otpadnih voda.

Slušaj, gledaj i uradi sam – recept za uspjeh?!

Podijeljeni u manje grupe sami su, prema uputama voditelja radionice, izrađivali filtere za vodu i potom promatrali kako se prljava voda pročišćava prolazeći kroz nekoliko slojeva prirodnog materijala – pijeska i šljunka.

Izrada prirodnog filtera za vodu

Na ovaj se način voda može manje ili više pročistiti, ovisno o propusnosti slojeva filtera, ali ta voda, iako naoko pročišćena, još uvijek nije dovoljno čista za piće. Uz puno smijeha i navijanja mali su graditelji pokazali svoje vještine i složili „odvodni sustav“.

Timski rad

Do izražaja su došli njihova domišljatost, zajedništvo i natjecateljski duh. Loptica, koja je simulirala otpadnu vodu, uspješno je prošla kroz sve zavoje i prepreke, a djeca su naučila čemu sve nije mjesto u kanalizaciji i zašto.

Gravitacijsko tečenje

Sve radionice bile su dio pilot projekta kojim je Odvodnja Samobor na popularan način, uz dijeljenje letaka i radijskim emisijama svim svojim građanima, a posebno djeci pokušala razviti svijest o očuvanju okoliša i prirode, štednje vode, te brige za vlastito zdravlje. Vjerujemo da ćemo pozitivnim primjerom i nastavkom suradnje sa samoborskim vrtićima i školama i u budućnosti nastaviti brinuti za naš planet.

Vaša Odvodnja Samobor